Waste-to-Energy

Aanvoer van afvalstoffen

Vaste afvalstoffen

Vrachtwagens rijden de overdekte storthal binnen. Ze leveren de vaste afvalstoffen aan in bulk. Deze afvalstoffen zijn te groot om direct in de oven gevoed te worden en worden eerst in een voorbehandelingsinstallatie verwerkt. 

Twee identieke productielijnen met telkens 2 shredders en 2 overbandmagneten verkleinen en ontijzeren het aangeleverde afval. Nadien komt het materiaal op een gemeenschappelijke transportband, waar het nog eens wordt ontijzerd alvorens het naar de afvalbunker getransporteerd wordt.

De voorbehandelde afvalstromen worden rechtstreeks in een van de zes stortopeningen gelost ter hoogte van de afvalbunker. Met een grijpkraan wordt het afval naar een van de drie voedingstrechters van de ovens gebracht. Grote dubbelschroeven en een systeem van kettingtransporteurs brengen het afval de oven in.

Slib

Vrachtwagens storten het slib in een van de drie slibbunkers. Een semiautomatische kraan staat in voor de menging en de voeding van de slibsilo, van waaruit het slib in de ovens wordt gepompt.


Thermische verwerking

Elke oven is uitgerust met 2 voedingsschroeven die het vaste afval vanuit de voedingstrechter naar het wervelbed doseren. Het slib wordt gelijkmatig en op een gecontroleerde manier in de oven gepompt.

Het verbrandingsproces verloopt bij een temperatuur van minimum 850 °C. Op de bodem van de oven bevindt zich een zandbed. Luchtopeningen blazen onderaan lucht aan hoge snelheid in het zandbed. Deze primaire lucht stuwt het zandbed opwaarts in de oven. Het zand begint te wervelen als een vloeistof. Het vast afval komt via 2 openingen bovenop het hete zand terecht, vermengt zich met het zand en verbrandt onmiddellijk. Het slib wordt via de 4 zijwanden in de oven ingevoerd. Boven het zandbed wordt secundaire lucht in de oven geblazen. Deze secundaire lucht zorgt voor een optimale verbranding.

Om de vereiste NOx-emissiegrenswaarden te bereiken wordt ammoniakwater direct in de oven geïnjecteerd.

Schroeven halen het zand en de bodemassen uit de oven. Na zeving wordt de zandfractie gerecupereerd en vervolgens opnieuw in het wervelbed gebracht. Een magneet scheidt de metalen van de bodemassen.


Rookgasreiniging

De rookgassen worden intensief gereinigd in opeenvolgende installaties om aan de strenge emissievoorwaarden te voldoen.

  • Elektrofilters verwijderen de vliegassen. 
  • In de circocleanreactor worden grondstoffen als kalk en adsorbens geïnjecteerd om de zure componenten (zoals chloor en zwavel), de zware metalen en de dioxines maximaal te verwijderen.
  • De mouwenfilters scheiden de vaste deeltjes af onder de vorm van rookgaszuiveringsresidu's.
  • Deze residu's worden eerst gesolidificeerd en vervolgens gestort op een deponie klasse 1. 
  • Een laatste stap in de rookgasreiniging is de natte gaswassing, waar rookgassen gewassen worden met natriumhydroxide om de eventueel achtergebleven chloor en zwavelverbindingen te verwijderen.

Een continue monitoring van de emissies via een emissielabo dat zich op de schouwen bevindt, garandeert dat de gezuiverde rookgassen die de schoorsteen verlaten, steeds voldoen aan de strengste milieunormen.


Recuperatie van energie

Van bij het ontwerp van de wervelbedinstallatie was rationeel energiebeheer een aandachtspunt. De ovens zijn daarom zo gebouwd dat ze op een efficiënte wijze de energie recupereren. 

De warmte van de rookgassen wordt gerecupereerd in een verticale stoomketel. De stoomketel bestaat uit een netwerk van water- en stoomleidingen. De hitte van de rookgassen zet het water om tot hogedrukstoom. Turbines zetten de geproduceerde stoom om tot elektriciteit.

Indien alle energie die SLECO terugwint via thermische verwerking zou omgezet worden naar elektriciteit, zouden we jaarlijks circa 100 000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

De elektriciteit wordt geleverd aan het hoogspanningsnet en de reststoom wordt rechtstreeks aan het ECLUSE-net geleverd voor gebruik door de bedrijven in de Waaslandhaven voor hun chemische processen.


Waste-to-materials: terugwinning van waardevolle grondstoffen

  • De voorbehandelingsinstallatie van de wervelbedoven verwijdert de metaalfractie in het aangeleverde afval grotendeels op voorhand. Deze schrootfractie wordt in de voorbehandelingsinstallatie voor energierijk afval gereinigd om opnieuw gebruikt te worden.
  • Bij de thermische verwerking van afval proberen we zoveel mogelijk materialen terug te winnen. Dat gebeurt via een geavanceerde asbehandeling. Met behulp van afscheidingsprocessen zuiveren en sorteren wij de bodemassen in herbruikbare materialen.